ОСТРОВ КЕФАЛОНЯ

Брой посещения:  1304

ОСТРОВ КЕФАЛОНЯ

ОСТРОВ КЕФАЛОНЯ

  • Програма
  • Запитване

Програма

ЕДНА РАЗЛИЧНА ГЪРЦИЯ !!!

О-в КЕФАЛОНЯ ДЕЛФИ

О-в ИТАКА ЕЗЕРОТО КЕРКИНИ

09/08/2011

1 ДЕН:. Отпътуване от София от стадион Васил Левски в 23:00 ч. по маршрут: КПП Кулата – Солун – Лариса – Ламия – Амфиса – Патра – Килини.
2 ДЕН: Сутринта пристигане на пристанище Килини от където се взема ферибот до остров Кефалоня – най-големият от Йонийските острови. След 1:30 часа се пристига в Аргостоли – столицата на острова. Разглеждане на града, свободно време и отпътуване за хотела. Настаняване. Нощувка.
3 ДЕН: Закуска. През този ден се разглеждат: манастира Св. Герасим – патрон на острова и църквата Св. Богородица в Макропуломакар и не отбелязана на картата и в справочниците, тази църква, бивш манастир, е световно известна. Всяка година тук, около 4-5 дни преди християнския празник Богородица   /15 Август/ става чудо, за което пишат и говорят от най-обикновените гръцки хора до известни канадски, американски и др. журналисти. Ние Ви предлагаме да станете свидетели на това чудо! Нощувка.
4 ДЕН: Закуска. В този ден имате възможност или да се насладите на прекрасните плажове на острова или да се включите в прекрасната екскурзия – круиз до острова на Одисей – Итака. Най-напред се пресича с автобуса острова до западната му част, селището Сами, намиращо се в едноименния залив и от там след около 30 минути разходка по вода ще акостирате във Вати – главният град на остров Итака. Екскурзията е целодневна. Обратно в хотела. Нощувка.
5 ДЕН:Закуска. Взема се  ферибота до Килини. По обратния маршрут се  минава през планината Парнас, която според легендата е сътворена от Зевс и обявена пак от него за център на света и се разглежда Делфи – светилище от VIII век преди Христа, посветено на бог Аполон. Вечерта пристигане в Паралия Катерини. Нощувка.
6 ДЕН: Закуска. По пътя обратно към София се спира за разглеждане на езерото Киркини – толкова близо до България и тъй непознато!То се намира между планините Киркини /Беласица/ и Крусия /Крушата/ и е част от Натура 2000 и под защита на  Рамсарската Конвенция. Чрез разходка по езерото с кану / напълно безопасно / или докато се наслаждавате на чаша кафе или хубав обяд на брега му – можете да наблюдавате над 300 вида пернати /половината постоянно пребиваващи, а останалата половина прелетни/, сред които: розов пеликан, къдроглав пеликан, фламинго, дребен корморан, жерав, щъркели и не толкова често срещаните водни биволи. Пристигане в София вечерта.

ЦЕНА: 389.00 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

? Транспорт с комфортен автобус;

? Три нощувки със закуски  на остров Кефалоня и една нощувка със закуска в Паралия Катерини – хотел категория С;
? Пътни, магистрални и фериботни такси и билети;
? Водач през цялото пътуване;
? Медицинска застраховка „Асистанс” /за лица над 65 г. има доплащане/;

Цената не включва:

? Екскурзия до  остров Итака - 35 ?

Входна такса за Делфи - 8 ?

Екскурзията до Итака се провежда при минимум 20 туриста.

МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ:  40 човека
СРОК ЗА УВЕДОМЛЕНИЕ при недостигнат минимален брой туристи: 5 дни преди датата на отпътуване.
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: Валиден документ за самоличност - лична карта или задграничен паспорт. За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – Нотариално заверена декларация, че

родителите са съгласни детето да пътува извън България – оригинал + копие.  За Република Гърция няма визови, санитарни и медицински изисквания.
НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: депозит – 30% от пакетната цена; доплащане – 10 дни преди датата на отпътуване.
ТО не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп до Гърция поради: забрана за напускане на страната, невалидни /забравени/ документи или други независещи от туроператора причини !
ЗАБЕЛЕЖКА: ТО си запазва правото за промяна на дните на обявените допълнителни екскурзии, в зависимост от предлагането на гръцките колеги.

ТО си запазва правото за промяна на цената до 5 дни преди датата на отпътуване, в случай на драстично повишаване на горивото!!!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОСЕЩАВАНИТЕ ОБЕКТИ:


Остров Кефалоня– най-големият от Йонийските острови, с планински релеф, прекрасни плажни ивици и спиращи дъха гледки. Главният град е Аргостоли, с население от 30 000 души. Това е най-сеизмичната зона на Гърция. Някои учени смятат, че в древността този остров е бил част от Омировата Итака, но вследствие на голямо земетресение се разцепват. Днешният Итака е само на 30 минути по вода от Кефалоня. Поминъкът на населението е рибарство, селско стопанство  и туризъм, но наред с природните дадености на острова, едно от най-ценните му богатства са хората, чието гостоприемство и желание за веселие се усещат от всеки посетител.
Църквата Св. Богородица – Макропуло, Кeфалоня

Там, където е в момента църквата, някога е имало женски манастир, който  освен на монахините е служел като крепост  и на местното население срещу честите набези на пиратите. Те били толкова чести, особено през летния период, че единственото оръжие на монахините било молитвите. Един ден Дева Мария чула молбите им и при поредната атака на пиратите вътре и около манастира се появили хиляди змии, които разбира се отблъснали нападателите и манастирът бил спасен. През 1766 г. много силно земетресение разтърсило острова и манастирът бил разрушен. Минали години и един ден един овчар забелязал, че една коза стои до един храст и се държи странно. Той се приближил и видял иконата на Дева Мария от манастира, заобиколена от 3 малки змии. И тогава местните хора издигнали църква на това място, която е там и до днес, незасегната от големите земетресения през 1911 и 1953 г. и големия пожар през 1946 г. От тогава, до ден днешен, всяка година, малки, безвредни, с кръст на главата и езика змии се появяват в нощта на 6 Август и изчезват на 15 Август. Те са навсякъде – по камбанарията, по олтара, върху иконата на Дева Мария и хората вярват, че ако ги докоснат ще им се случи нещо хубаво, болните ще получат изцеление и ще се сбъднат заветни мечти. Но историята доказва и друго – ако се случи змиите да не се появят, това предвещава голямо бедствие – земетресение, война, пожар /1944 г., 1957 г./.
Всяка година преди Богородица хиляди хора, не само гърци идват да се поклонят на иконата на Дева Мария и да докоснат змиите, които са напълно безвредни /няма случай на ухапани или наранени хора/, а местните деца редовно играят с тях. Никой не знае къде са те през

 

останалото време от годината, не са от познат вид, но всички ги обичат, чакат и разказват за чудесата след срещата си с тях.
Манастирът Св. Герасим – намира се в близост до селището Фрагата. Състои се от стара и нова част .Таванът и стените на новата са декорирани с красиви библейски сцени, като работата по тях все още не е напълно завършена. В сребърен ковчег в старата част на манастира са мощите на Свети Герасим – светецът покровител на остров Кефалоня, чиито празнични дни са 16 август /деня на неговата смърт/ и 20 Октомври /датата на преместването на мощите му/. На тези две дати мощите му се изнасят в сребърния ковчег. За посетителите е възможно също да влязат в пещерата с двете стаи, където светецът слизал с триметрова подвижна стълба в стария манастир.
Свети Герасим бил монах от Трикала, който починал през 1579 г. Той бил провъзгласен за светец през 1622 г. Бил е известен като чудотворец, особено за хора с умствени проблеми. Стара част от манастира съществувала още преди 1470 г., и тогава той е носел името на Дева Мария.

Изпратете запитване

Информацията предоставена тук ще бъде използвана единствено за да отговорим на Вашите въпроси!


CAPTCHA Image
Reload Image

Въведете кода от снимката :

 

ОЩЕ ОТ ГЪРЦИЯ

НАВИГАЦИЯ